Casa dom, o idee de viitor

casa-domIn drumurile noastre prin tara, fie ca am fost in vacanta, fie cu alte treburi, toti am avut ocazia sa privim casele nou construite din diferite zone. Unele ni se pareau foarte asemanatoare intre ele, altele ieseau din tipare si ne smulgeau sau nu exclamatii de incantare. O astfel de casa, care ar starni admiratia de data asta, este cea sub forma de dom. Arata ca o sfera taiata asezata de pamant.

Fie ca e construita din lemn, piatra sau caramida, curbura acestei locuinte este nu numai foarte rezistenta la vanturi puternice, ploi torentiale sau cutremure mari, dar si foarte ieftina si economica din multe puncte de vedere. Incepand de la constructia ei si pana la intretinere. Casa dom are avantajul ca poate fi amplasata foarte simplu in multe zone, cu relief diferit: la ses, pe un deal sau chiar la munte. Forma sa sferica necesita un spatiu mai mic decat cea paralelipedica, iar in functie de dorinta fiecaruia diametrul domului poate fi mai mare sau mai restrans. Apoi, se spune ca este extrem de benefic pentru sanatate sa locuiesti in case curbate decat in cele cu unghiuri ascutite.

O alta calitate este timpul foarte scurt in care poate fi ridicata. Astfel, intr-o singura vara te poti muta rapid in ea, lucrul la constructia ei putandu-se incheia in doua luni sau chiar mai putin. Mai mult, spatiul din interior, desi pare mic la o analiza superficiala din exterior, este generos in interior si poate fi compartimentat si cu etaj astfel incat sa obtii cate camere doresti. Genul acesta de case este foarte raspandit in Portugalia, unde nevoia de a trai intr-un loc departe de oras ii imping pe locuitorii acestei tari sa apeleze la solutii economicoase, foarte confortabile dar mai ales ecologice.