Brosele sunt o anume specie de bijuterii pe cale de disparitie, din nefericire, desi ele acopera deopotriva rolul estetic si cel utilitar, chiar daca uneori sunt folosite drept pandantive sui generis pe coliere si siraguri.
De fapt, brosele handmade sunt confectionate din materiale neconventionale, functie de inspiratia si predispozitia artistica a celui care le manufactureaza. Cele mai uzuale brose sunt cele cu motive florale, din ceramica, portelan sau fire metalice emailate, cu insertarea unor minerale, pietre semipretioase, coral sau scoici sidefate, cu frunzele inchipuite de un strop de malachit. Un alt motiv des intalnit este fluturasul, in zbor sau in popas, care suporta si o montura mai comoda si escamoteaza mecanismul de prindere a brosei. De retinut ca de principiu brosele se asorteaza cu bluzele sau macar cu salurile purtate, nu doar coloristic ci chiar stilistic si textural, incat cei care se pricep va pot sugera care asocieri au o valoare estetica si de design vestimentar deosebite.
Evident, manufacturarea unei brose solicita un plus de munca, creativitate si imaginatie, pe parcursul mai multor etape sau zile in care sunt combinate felurite materiale si diversele optiuni. Din acest motiv, brosele sunt bijuterii ceva mai scumpe si mai putin accesibile, desi confera un plus de eleganta si stil celor care le poarta. Tot din acest motiv, brosele ca bijuterii handmade se gasesc mai rar pe tarabele cu gablonzuri, fiind de gasit in magazine de specialitate, de regula ale artistilor plastici profesionisti, cei care stapanesc formulele de design vestimentar echilibrate si de executie necesare.