Costuri si proprietati ale membranelor hidroizolatoare

Multi proprietari sau locatari ai cladirilor cred ca, daca au facut o lucrare de hidroizolatie la acoperis, acesta va tine o vesnicie. Este posibil ca, in cazul in care lucrarea este facuta cu simtul raspunderii si cu materiale performante, aceasta sa tina pe toata perioada vietii proprietarilor. In rest, parerile sunt impartite, de la caz la caz. Putem, asadar, sa obtinem o solutie definitiva pentru hidroizolatia unui acoperis ori a unei terase?

In primul rand, este absolut necesar sa se aleag? membrane bituminoase de protectie impotriva apei corespunzatoare pentru zona de aplicare. Mai mult, durabilitatea membranei este data de folosirea unor produse suplimentare, cu o manopera calificata in acest sens.

De multe ori, simpla aplicare a membranei bituminoase nu este de ajuns pentru o izolatie optima, mai ales daca suprafata de aplicare nu este perfect plana. Nu in ultimul rand, in unele cazuri sunt necesare pentru izolare sisteme de ventilatie adecvate, pentru a asigura o impermeabilizare totala.

In ceea ce priveste costurile unei operatiuni de impermeabilizare, acestea pot diferi in functie de forma cl?dirii pe care se aplica, pana la metoda de aplicare sau alti factori externi. Din acest motiv, costurile nu pot fi niciodata uniforme si usor de anticipat, pentru toate lucrarile. In medie insa, costul legat de impermeabilizarea cladirilor noi poate fi cuprins intre 1 si 3 la suta din costul total de ridicare a cladirii. Beneficiile operatiunii de impermeabilizare, in sine, sunt insa mai mari, in raport cu costurile.

Mai trebuie luat in calcul faptul ca o hidroizolatie va costa mai mult in cazul unei constructii vechi, deja finalizate, decat pentru una aflata in faza de ridicare. Astfel, costurile totale vor fi ridicate de cheltuieli cu excavarea, drenajul si forta de munca aferente acestui proces.

Alte intrebari legate de membranele bituminoase tin de modul in care acestea sunt transportate si manevrate, despre care se considera ca ar putea dauna calitatii materialului. Astfel, specialistii in constructii spun ca transportul valurilor de membrana in pozitie orizontal ar putea conduce la devormarea materialului de lucru, fiind recomandat transportul acestora in pozitie verticala. O alta intrebare face referire la rezistenta membranelor hidroizolatoare la radiatiile solare ultraviolete. Astfel, o rezistenta la acest factor o prezinta membranele acoperite cu granule sau cu folii din aluminiu, care sunt rezistente la radiatiile ultraviolete. Restul membranelor nu prezinta acelasi grad de protectie, in afara cazurilor in care acestea sunt acoperite cu o sapa din beton sau folii de protectie.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca membranele bituminoase nu au rolul de a asigura si izolarea termica a cladirilor. Acestea sunt doar materiale hidroizolante si cam atat.
In ceea ce priveste decolorarea in timp, aceasta nu este valabila in toate cazurile. Granulele minerale colorate nu se estompeaza, chiar daca sunt expuse perioade lungi la lumina soarelui sau la alte conditii meteorologice. Originalitatea culorii ar putea fi insa afectata de maturarea si curatarea excesiva, care ar putea conduce la pierderea granulatiei cu rol de protectie.