In conditiile in care ai auzit si tu despre panourile solare, trebuie sa stii faptul ca acestea sunt capabile sa functioneze datorita faptului ca transforma energia solara in energie electrica sau in energie termica.
Acest lucru inseamna automat faptul ca, panourile solare se impart in doua mari categorii, si anume in panouri solare termice, care sunt cele ce transforma energia solara in energie termica; si panouri fotovoltaice, care transforma energia solara in curent electric.
In momentul in care discutam despre panourile solare termice, care au rolul de a transforma energia solara in energie termica, trebuie mentionat faptul ca acestea pot avea mai multe marimi si forme, insa la baza lor sta acelasi sistem de functionare.
Ele sunt compuse din colectoare solare care sunt montate pe diferite locuri sau suprafete, acolo unde este posibila absortia energiei solare.
Panourile solare termice, pot sa fie si ele de doua feluri, si anume panouri solare cu tuburi vidate sau panouri solare plane.
Panourile solare termice pot sa fie presurizate sau nepresurizate, si sunt usor de intretinut in comparative cu panourile solare plane, iar energia solara este captata prin intermediul tuburilor vidate.
Referitor la panourile solare plane, acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de clima, sunt flexibile si se potrivesc de minune pentru incalzirea apei din piscina, a apei menajere etc.
Ei bine, a doua categorie de panouri solare, cuprinde panourile solare fotovoltaice, care au rolul de a transforma energia solara in energie electrica.
Aceste panouri fotovoltaice, sunt compuse din mai multe celule care absorb fiecare cate o particula de lumina cazuta pe suprafata lor, iar particulele mai poarta denumirea de fotoni. Ei bine, fiecare astfel de foton produce o mica cantitate de energie, care apoi printr-un cablu ajunge sa fie inmagazinata de catre acumulatori, pentru a putea sa fie folosita.
Panourile fotovoltaice, se impart si ele in doua categorii, astfel ca acestea pot sa fie panouri policristaline, sau panouri monocristaline, iar in cele ce urmeaza vom discuta putin si despre acest aspect.
Panourile fotovoltaice policristaline par sa fie mai putin rezistente la caldura decat panourile fotovoltaice monocristaline, asa ca la temperature crescute sunt mai putin eficiente.
In acelasi timp, trebuie amintit si faptul ca aceste panouri sunt si mai ieftine decat panourile fotovoltaice monocristaline, pentru ca si procesul lor de fabricare este unul mai simplu si care nu necesita atat de multi bani.
Din pacate insa, singurul aspecet neplacut al acestor panouri este faptul ca au o eficienta mai scazuta decat cele monocristaline.
Referitor la panourile fotovoltaice monocristaline, trebuie mentionat faptul ca sunt mai rezistente si la temperaturi inalte dar si la temperature scazute decat cele policristaline.
Mai mult decat atat, panourile monocristaline, pe langa faptul ca sunt mai eficiente la caldura si la frig decat panourile fotovoltaice policristaline, sunt capabile sa producat de pana la patru ori mai multa energie electrica decat panourile policristaline.
Deci, din acest punct de vedere, in mod evident panourile monocristaline sunt mai eficiente, insa singurul mare dezavantaj al lor este pretul mai mare decat in cazul panourilor policristaline.