Apa, esentiala pentru dezvoltarea animalelor de ferma

Apa este simbolul vietii, astfel incat nu putem concepe dezvoltarea umana si a animalelor din jurul nostru fara existenta acesteia. O resursa aparent inepuizabila, dar care trebuie folosita cu mare economie, mai ales ca si costurile acesteia sunt pe masura, cel putin daca traim in sistemul centralizat si nu avem acces la izvoare sau alte resurse naturale. Cu atat mai mult, dozarea apei este un element primordial in dezvoltarea animalelor de la ferma. Aici, apa reprezinta una dintre ele mai importante resurse, alaturi de hrana speciala destinata cresterii in sistem intensiv.

Acelasi lucru il putem spune si despre cresterea pasarilor la curte, care sunt insa mai putin pretentioase si nu necesita un dozaj atat de precis, precum cele pe care dorim sa le crestem la o anumita greutate inainte de a putea fi sacrificate si comercializate. Din acest punct de vedere, nevoia de adapatori pasari profesionale este cu atat mai pregnanta in cazul fermelor, acestea putand face diferenta intre o dezvoltare normala si una haotica a pasarilor.

Cu alimentare verticala

Majoritatea adapatoarelor profesionale pentru pasarile de la ferma se bazeaza pe dozarea automata a apei. Astfel, apa este pusa intr-un recipient suspendat, aceasta fiind apoi livrata prin cadere libera, bazata pe forta gravitatiei. Alte modele folosesc un recipient, uneori asemanator cu o simpla sticla din plastic, asezata vertical. Aceasta se va goli pe masura ce apa livrata din ea este consumata de micile zburatoare. Sunt insa si adapatori care sunt concepute la orizontala, sub forma unor mici bazine, de unde pasarile vin si se adapa singure. De obicei, acestea au dimensiuni mici si sunt destinate in special puilor nou iesiti din ou.

Plasticul, favorit

Din punct de vedere al constructiei, cele mai uzuale adapatori pasari sunt confectionate din material plastic. Acesta este de cea mai buna calitate, astfel incat sa fie rezistent la praf sau dejectii animaliere. De asemenea, acestea sunt uisor de spalat si de clatit, asyfel incat, chiar si dupa o folosinta indelungata, acestea sa poata fi repuse in functiune, spre a asigura apa atat de necesara pasarilor.

In ceea ce priveste capacitatea, si aceasta poate fi diferita, pornind de la un litru si putand ajunge pana la trei sau cinci litri, in functie de necesitati. Din acest punct de vedere, putem spune ca un recipient mai mare presupune si existenta unor ferme de dimensiuni mai mari, acestea putand adapa zeci de pasari intr-un interval scurt de timp. Dincolo de adapatoarele automate insa, avem la dispozitie si adapatori pe sistem clasic, ce pot fi folosite asemenea celor pentru colivii. Astfel, acestea sunt concepute sub forma unor recipiente agatate de grilajul custii sau in incintele in care sunt tinute pasarile.