Informatii utile despre rulmenti de ultima generatie

Rulmentii reprezinta elemente care constrang miscarea relativa la cea dorita si reduc gradul de frecare dintre piesele aflate in miscare. Proiectarea rulmentului poate, de exemplu, sa asigure miscarea libera liniara a partii aflate in miscare sau rotatia libera in jurul unei axe fixe. In plus, cu ajutorul unor rulmenti se poate impiedica si deplasarea prin asigurarea controlului vectorilor fortelor normale care suporta piesele aflate in miscare.

Cei mai multi rulmenti faciliteaza miscarea dorita prin minimizarea gradului de contact dintre acestia. Acestia sunt clasificati pe larg in functie de tipul de operatiune asigurat, de miscarile permise sau de directiile sarcinilor sau fortelor aplicate pieselor. Rulmentii cu role includ componente rotative precum arborii sau axele, in cadrul sistemelor mecanice si transfera sarcini axiale si radiale de la sursa incarcaturii la structura care o sustine.

Rulmentii simpli cu elemente de rulare cu sectiune transversala circulara

Cea mai simpla forma reprezentata de catre rulmentul simplu consta intr-un arbore care se roteste intr-un anumit spatiu. In cazul rulmentilor cu bile, pentru a fi prevenita presiunea, elementele de rulare precum bilele cu sectiune transversala circulara sunt situate intre curse sau elementele ansamblului de rulmenti. Exista o mare varietate de modele disponibile intr-un catalog rulmenti pentru a permite indeplinirea corecta a cerintelor aplicatiei pentru o eficienta, fiabilitate, durabilitate si performanta maxima.

Rulmentii permit unei parti sa suporte sau sa sustina o alta sectiune implicata in cadrul unui proces tehnologic. Cele mai simple modele de rulmenti sunt suprafetele portante, taiate sau formate intr-o anumita sectiune, cu diferite grade de control asupra formei, dimensiunii, rugozitatii si locatiei suprafetei. Alti rulmenti sunt dispozitive separate instalate intr-o masina sau intr-o parte a acesteia. Cele mai sofisticate modele de rulmenti pentru aplicatiile cele mai exigente sunt dispozitive foarte precise. Fabricarea acestora necesita unele dintre cele mai inalte standarde ale tehnologiei actuale.

Cele mai frecvente modele de rulmenti cu bile

Rulmentii cu role, dupa cum se arata mai jos, sunt probabil cel mai frecvent tip de rulmenti disponibili in acest moment pe piata. Acestia se gasesc in numeroase masinarii care ne inconjoara sau pe care le utilizam in viata de zi cu zi. Acesti rulmenti se pot ocupa atat de sarcini radiale cat si de cele de impingere si se gasesc de obicei in aplicatii a caror sarcina este relativ mica.

In cazul unor rulmenti cu bile, sarcina este transmisa de la cursa exterioara la minge si de la minge la cursa interioara. Deoarece mingea este o sfera, aceasta intra in contact cu acea cursa interioara si exterioara intr-un punct foarte mic, ceea ce ii ajuta sa se roteasca foarte usor. Dar, de asemenea, acest lucru inseamna ca nu exista prea multe zone de contact care sa detina acea incarcatura. Prin urmare, daca rulmentul este supraincarcat, bilele se pot deforma sau alunga, distrugand rulmentul.

Rulmentii cu role sunt utilizați in cadrul unor aplicatii precum rolele cu banda transportoare, unde trebuie sa se supuna unei incarcari radiale foarte mari. In cazul acestor rulmenti, contactul dintre cursa interioara si cea exterioara nu este reprezentat de un punct ci de o linie. Cu toate acestea, acest tip de rulmenti nu este conceput pentru a suporta o incarcare extinsa prin impingere.