Executia de foraje puturi apa – o misiune simpla pentru specialisti

Daca ai luat decizia de a realiza foraje puturi apa si doresti ca misiunea pe care o ai de realizat sa fie finalizata cu succes, atunci este necesar sa te pui in tema legat de mai multe aspecte. Chiar si simplele detalii care iti par neinsemnate conteaza in cele din urma.

Din acest motiv iti prezint in randurile de mai jos cateva aspecte si elemente cheie in realizarea unor foraje, pe care le-am aflat la randul meu de la specialistii Eco Drill. Despre acestia si serviciile lor poti afla informatii in detaliu pe ecodrillforaje.ro.

Ce trebuie sa stii despre foraje inainte de a le realiza

Inainte de toate, clasificarea lor reprezinta un aspect asupra caruia trebuie sa te opresti. Acestea se impart in foraje puturi de adancime mica sau mare. Primele sunt destul de simplu de realizat si iti asigura la fel de usor un flux optim de apa.

Cu toate acestea, nu sunt din cele mai recomandate, intrucat favorizeaza consumul de impuritati, aceastea strecurandu-se fara efort in lichid. In cazul puturilor de mare adancime insa, acest risc este unul foarte scazut. Cel putin impuritati organice stii sigur ca nu o sa gasesti.

La ora actuala exista modalitati din cele mai complexe prin care sa obtii apa prin foraj. Este adevarat ca in acest sens este necesar un standard de profesionalism ridicat, insa si rezultatele sunt pe masura.

Pentru a realiza foraje puturi apa sunt necesare doua sisteme diferite. Acestea se disting dupa zona de amplasament si dupa litologia solului in care vei realiza lucrarea – tu sau specialistii la care apelezi.

Spectrul forajului presupune profesionalism din partea echipei angajate. Te poti orienta dupa ajutorul unor experti care apeleaza la tehnici performante, care stiu ca asigura succesul lucrarilor efectuate. Spre exemplu, cei de la Eco Drill, despre care ti-am mentionat la inceput, au in vedere forajul hidraulic rotativ, cu circulatie de fluid.

Vorbim despre o tehnica pe care sunt sanse sa nu o intalnesti la scara larga in tara noastra. Asta se intampla deoarece o asemenea tehnica este destul de complexa si nu poate fi realizata chiar de oricine, fiind reprezentata de un sistemude lucru dintre cele mai utilizate si frecvent intalnite.

Se refera la un sistem folosit in mod deosebit in acele cazuri in care solul este moale si mediu, in aceasta categorie intrand nisipurile, argilele, pietrisul etc.

In realizarea sistemului este necesara utilizarea de noroi bentonitic, acesta stabilizand eficient gaura specifica si totodata eliminand detrisul din foraje.

Desigur ca exista si alte metode de a realiza foraje, cea a forajului uscat cu ciocan de fund fiind chiar frecvent intalnita. Este preferata in cazul solurilor semi dure sau dure (granitul, roca, marmura, calcarul etc.). In fine, fiecare zona din tara are tipuri specifice de soluri, deci e necesara analiza acestora pentru a sti care este tipul forajului potrivit de realizat.

Se utilizeaza sistemul mentionat insa intr-o masura destul de redusa in Romania. Din cauza ca multi nu inteleg modul de functionare al acestui tip de foraj, respingandu-l, este realizat in principal in tarile nordice, datorita litologiei solului.

Un avantaj al procesului specific forajului este ca il poti urmari in detaliu, respectiv poti vedea cum se desfasorara fiecare moment al executiei, precum si adancimea stratelor acvifere, litologia solului. Conteaza compozitia stratului, deci iata un avantaj al acestei metode de realizare a forajelor.

Bineinteles ca acestea nu sunt toate mentiunile pe care as putea sa le fac referitor la foraje puturi apa. Calitatea materialelor utilizate va trebui sa se ridice la anumite asteptari, iar mana de lucru este deosebit de importanta. Sfatul meu este sa intri in contact cu o echipa de specialisti ca cei despre care am mentionat – asta daca doresti ca rezultatele sa fie corespunzatoare si intrebuintarea sigura si de durata.