Despre inmormantarile in cer din Tibet

Mongolii isi ingropau in mod traditional mortii (uneori cu jertfa umana sau animala pentru capitanii mai instariti), dar Tümed a adoptat inmormantarea cerului dupa transformarea lor in budismul tibetan sub Altan Khan in timpul dinastiei Ming si alte triburi transformate ulterior sub dinastia Manchu Qing. Toate informatiile din acest articol ne sunt furnizate de o firma de servicii funerare Germania.

Inmormantarea in cer a fost initial tratata ca o preocupare primitiva de superstitie si salubritate a guvernelor comuniste atat din RPC, cat si din Mongolia; ambele state au inchis multe temple, iar China s-a interzis practica complet de la Revolutia Culturala de la sfarsitul anilor 1960 pana in anii 1980.

In aceasta perioada, inmormantarea in cer a fost considerata veche,  era termenul umbrela folosit de comunisti pentru a descrie obiceiurile, culturile si ideile antiproletare.

Ca urmare a acestor politici, multe cadavre ar fi pur si simplu ingropate sau aruncate in rauri. Multe familii credeau ca sufletele acestor oameni nu vor scapa niciodata de purgatoriu si nu au devenit fantome. Inmormintarea in cer a continuat totusi sa fie practicata in zonele rurale si a primit chiar protectia oficiala in ultimii ani.

Cu toate acestea, practica continua sa se diminueze din mai multe motive, inclusiv restrictiile privind practicile sale in apropierea zonelor urbane si scaderea numarului de vulturi din raioanele rurale. In cele din urma, practica tibetana sustine ca yakul care transporta corpul in bazinul carnii ar trebui sa fie eliberat, facand ritualul mult mai scump decat un serviciu la un crematoriu.

Scop si semnificatie

Pentru budistii tibetani, inmormantarea in ceruri si incinerarea sunt sabloane ale invataturii instructive despre existenta vietii. Jhator este considerat un act de generozitate din partea decedatului, deoarece decedatul si rudele sale supravietuitoare ofera hrana pentru a sustine fiintele vii. O asemenea generozitate si compasiune pentru toate fiintele sunt virtuti importante in budism.

Desi unii observatori au sugerat ca jhator este, de asemenea, menita sa uneasca persoana decedata cu cerul sau cu sfera sacra, acest lucru nu pare sa fie in concordanta cu majoritatea rapoartelor informative si a martorilor oculari, ceea ce indica faptul ca tibetanii cred ca in acest moment viata a parasit complet corpul si corpul nu contine decat o carne simpla.

Numai cei care cunosc direct decedatul o observa de obicei, atunci cand excherarea se petrece noaptea.

Traditia si obiceiurile jhatorului au oferit medicina traditionala tibetana si iconografia thangka cu o perspectiva speciala asupra functionarii interioare a corpului uman. Bucati ale scheletului uman au fost folosite in unelte ritualice, cum ar fi coastele, femurul sau osului coapsei etc.

“Ornamentele osoase simbolice” (Skt: aṣṭhiamudrā; Tib: rus pa’i rgyanl phyag rgya) sunt de asemenea cunoscute ca “mudra” sau “sigilii”. Hevajra Tantra identifica ornamentele simbolice ale oaselor cu cele cinci intelepciuni, iar Jamgon Kongtrul in studiul sau la Hevantra Tantra explica acest lucru mai departe.

Un jhator traditional se desfasoara in locatii specificate in Tibet (si in zonele inconjuratoare ocupate in mod traditional de tibetani). Manastirea Drigung este unul dintre cele mai importante trei situri jhator.