Ce calitati trebuie sa caracterizeze un psihoterapeut bun?

In decizia de a apela la serviciile unui psihoterapeut, fiecare cauta sa gaseasca ceva care sa merite investitia pe care o presupun acestea. Dorinta este de a gasi pe cineva priceput, care poate oferi sprijinul necesar, ce poate incuraja spre rezolvarea problemelor, a situatiilor diverse.

Consilierea psihologica sau psihoterapia reprezinta astfel o necesitate in societatea actuala, suportul familiei atunci cand prietenii apropiati sau familia nu sunt indeajuns pentru a depasi anumite situatii.

Despre cum poti gasi un psihoterapeut bun Bucuresti gasesti informatii utile si in mediul online, dar si cei cunoscuti in care te poti increde cu o astfel de intrebare iti pot furniza recomandari. Te intereseaza sa te simti in largul tau atunci cand mergi la sedintele de psihoterapie, sa te poti deschide fata de cel care sta in fata ta.

Factorul major de schimbare este motivatia ta de a face alegeri sanatoase pentru tine, iar relatia terapeutica te ajuta sa inveti sa te pui pe primul plan in propria viata. Este o relatie de incredere, dar si de chimie, iar daca intuitia iti transmite ca nu te poti destainui persoanei din fata ta, cel mai bine este sa cauti alt terapeut.

Tu cum alegi psihoterapeutul?

Va fi deci necesar sa te raportezi la o serie de aspecte pentru a te asigura ca ai facut alegerea potrivita vizavi de aceasta ramura de servicii. Iti prezint mai departe cateva dintre calitatile pe care tu trebuie sa le regasesti la cel pentru care optezi.

Empatia este in mod definitoriu un aspect peste care nu ar trebui sa poti trece cu vederea. Este vorba despre capacitatea pe care o are respectivul vizavi de a te transpune in locul tau, respectiv de a simti ceea ce simti si tu, de a te intelege pe deplin.

De altfel, iti dai seama ca ai ales un psihoterapeut bun Bucuresti atunci cand si propria intuitie iti spune asta. Este totodata vorba si despre intuitia specialistului, care te va ajuta cu intrebarile potrivite, pentru a ajunge la constientizarea cauzelor pe care le are problema ta, respectiv a solutiilor cele mai potrivite.

De asemenea, conteaza ca cel la care apelezi sa fie sociabil, sa comunice cu tine, sa te asculte. Numai astfel se poate numi psihoterapeut profesionist. Fiecare dintre acestea conteaza in reusita procesului de psihoterapie.

Stii ca ai facut alegerea potrivita atunci cand poti sa mergi cu incredere la psiholog, cand acesta te face sa simti ca i te poti dezvalui, fara  fi criticat sau judecat pentru ceea ce vei spune.

Si alte calitati sunt necesare intr-o astfel de profesie. Cu rol esential in prestarea unor servicii de psihoterapie eficiente sunt moralitatea, onestitatea si mai ales corectitudinea cu care esti intampinat.

Daca nu te simti ascultat, te simti impins/convins sa intreprinzi anumite actiuni, simti ca nu te poti destainui, “ceva te retine”, etc. este important sa intelegi ca nu e nimic in neregula cu tine, ci este doar absenta unei chimii relationale – in acest caz, din nou, apeleaza la altcineva.

Te va ajuta in mod deosebit o colaborare cu un specialist spontan, autentic, ce are si un simt al umorului bine dezvoltat, dar desigur atat cat permite bunul simt.

Ai in vedere aceste aspecte atunci cand te orientezi dupa un psihoterapeut bun in Bucuresti si vei vedea ca faptul ca ti-ai dat interesul nu este in zadar.