Rochia, un simbol al feminitatii

Ca e scurta, foarte scurta, sau lunga, foarte lunga, rochia a fost si este un simbol al feminitatii. Chiar si unii barbati au folosit-o pentru a-si etala mai pregnant si cu foarte mult curaj partea feminina din ei. De-a lunguri vremurilor, rochia a primit caracteristici care tineau de momentul unei zile, de vreme sau de evenimente diferite.

Astfel ca, in garderoba unei femei s-au adunat incet, incet rochii de zi, rochii de picnic, rochii de seara de la Dyfashion, rochii de bal, rochii de petrecere, rochii de nunta, rochii de calatorie, rochii de iarna, de vara, de toamna sau primavara, rochii pentru la mare si rochii pentru la munte, rochii pentru servici si rochii de casa.

Daca am omis vreuna o adaugati voi. Aceasta diversitate nu s-a oprit aici. Enumerarile pot continua la nesfarsit aproape daca descriem rochiile din punct de vedere al materialelor folosite, sau al locului de pe aceasta planeta unde sunt purtate. Diferentele sunt foarte mari si tin de traditiile fiecarui popor.

Exista totusi femei in lume care nu poarta rochii. Si ma gandesc la acelea din unele triburi amazoniene care nici pana astazi nu au intrat in contact cu civilizatia. Femeile din acel trib nu poarta decat niste vegetale in jurul taliei care au rol mai mult practic decat decorativ.

Apoi ma gandesc la triburile de eschimosi. Si aici practicul isi spune cuvantul in defavoarea designului. Din cauza frigului extrem femeile eschimose sunt nevoite sa se imbrace cat mai gros si nu ca sa arate bine in fata celorlalti membri ai tribului.

Pentru ele, imbracamintea nu constituie un mod de a atrage partea masculina cum se intampla in tarile civilizate si nu numai. Pentru ca, de fapt, rochia este un obiect vestimentar menit, in primul rand, sa atraga atentia asupra persoanei care o poarta.

Asta pana cand designerii au transformat rochia intr-un adevarat obiect de arta, iar pe podiumurile de prezentare femeia este in planul doi. Practic, toate privirile si atentia sunt indreptate spre rochii si nu spre femeile care defileaza cu ele.

Iata cum scopul rochiei a fost declinat mai mult spre arta decat spre a incununa si accentua partea feminina. Binenteles, asta este doar o parte a problemei, pentru ca, in rest, rochia isi indeplineste cu succes menirea pentru care a fost creata. Si cand te gandesti ca totul a plecat de la o frunza.