Bluzele romanesti traditionale si influenta acestora

Ar fi fost imposibil ca Ziua Universala a Bluzei din Romania sa nu aiba o asemenea importanta. Este, de asemenea, o oportunitate de a arata si consolida unitatea tuturor comunitatilor romane care traiesc in strainatate. Aceste sarbatori ii intampina pe toti cei care iubesc si apreciaza Romania si cultura sa. Acum se gasesc si rochii de dama stilizate care imita perfect ia.

Ziua universala a bluzei romanesti – sarbatorile din intreaga lume

Washington, Statele Unite – sarbatoarea iei va avea loc in Piata Lafayette, in fata Casei Albe. Este de remarcat faptul ca aceasta este aceeasi locatie unde in 2015 a fost citita proclamatia emisa de primarul Washingtonului, DC. A recunoscut 24 iunie ca Ziua costumului folcloric din Romania in capitalul natiunii, conferindu-si astfel recunoasterea oficiala.

Waterloo, Ontario, Canada – sarbatoreste Ziua Universala a Bluzei din Romania cu dansuri populare traditionale, atelier de cusut si atelier de dans! Chapeau, prim-ministrului canadian Justin Trudeau, care a recunoscut oficial Ziua Universala a Bluzei din Romania anul trecut, pe 24 iunie.

Asa cum era de asteptat Ziua Universala a Bluzei Romane este sarbatorita in Romania de sute de evenimente in toate partile tarii. Unele festivitati incep de la 20 iunie si se termina pe 24 iunie. Evenimentele acopera piete libere, concerte, expozitii, ateliere de lucru, prezentari etc.

In ceea ce priveste Bucurestiul, sunt mai multe evenimente, dar as vrea sa incep prin a va spune ca exista anumite hoteluri, restaurante si cluburi care ofera tratamente speciale.

La 24 iunie, doamnele care poarta bluza traditionala romaneasca care viziteaza capitala se vor bucura de o limonada proaspata de casa. Putine hoteluri aflate in cladirile istorice din Bucuresti, impreuna cu Iiana, o marca locala care produce imbracaminte traditionala romaneasca, au decis sa-si uneasca fortele si sa promoveze bluza romaneasca si sa le prezinte oaspetilor intr-un mod nou.

Doamnele care lucreaza la receptia hotelului Cismigiu, hotelul Le Boutique Hotel Moxa si Grand Hotel Continental isi vor intampina oaspetii purtand bluza traditionala romaneasca. Bluzele sunt cusute manual cu modele si simboluri traditionale din diferite parti ale tarii.

Una dintre buticurile mele preferate din centrul Bucurestiului este deDor, locul in care imi gasesc mereu costume populare originale de mana, dar si suveniruri romanesti deosebite. Motivul pentru care mentionez deDor este ca ei nu doar vand lucruri frumoase, ci si pentru ca in fiecare an pastreaza in viata traditiilor romanesti prin organizarea de diverse evenimente.

Solstitiul de vara de nord este relevant in multe culturi crestine, deoarece sarbatoarea Sfantului Ioan (cunoscuta si sub numele de Sf. Ioan, Ziua lui Ivan Kupala, Litha) este sarbatorita in perioada 23-24 iunie. In general, solstitiul de vara este conectat in diferite culturi cu onorarea fertilitatii Mamei Pamant, asa ca culturile vor fi bune. Exista numeroase festivaluri, sarbatori si ritualuri, Sanziene este doar una dintre ele.

In noaptea de 23 iunie, incepand cu ora 9.00, femeile se aduna  pentru a sarbatori Sanziene, in noaptea cand portile cerului se deschid si zanele coboara pe Pamant. In folclorul romanesc Sanziene este numele dat zanelor blande. Etimologia numelui vine la San, care este o abreviere obisnuita a Sfantului. Cuvantul Sanziana (singular pentru Sanziene) este si numele unei fete.