Care sunt accesoriile vizibile ale unei instalatii electrice?

Instalatia electrica a casei este foarte importanta, pentru a ne putea bucura pe deplin de confort. Intr-o locuinta, exista diverse accesorii ce se monteaza pe anumite circuite electrice si care desemneaza astfel modul de utilizare a energiei.

Prize, intrerupatoare, toate acestea sunt legate la tabloul electric, prin sigurante electrice a caror rol este sa vegheze la buna desfasurare a alimentarii cu electricitate.

Daca discutam despre cat de importante sunt sigurantele electrice, ei bine ne-ar trebui ceva vreme ca sa atingem toate aspectele. Pe scurt insa, o siguranta tripolara ABB, spre exemplu, este menita sa protejeze circuitul electric atunci cand un incident ar putea da peste cap alimentarea cu electricitate.

Acest lucru se poate datora suprasolicitarii circuitului sau chiar scurtcircuitului, iar in acel caz o siguranta tripolara ABB va avea rolul de a opri totul, prin inchiderea sistemului.

Repornirea alimentarii se face cu usurinta de la tabloul electric, iar utilizatorul are posibilitatea de a vedea care este siguranta care a detectat problema, fara a fi nevoit sa verifice fiecare siguranta in parte, precum in cazul sistemelor vechi.

Prizele reprezinta elementele care ne ajuta sa alimentam diferite obiecte, utilaje sau dispozitive, astfel incat sa le putem utiliza fara griji. Vom vedea ca exista numeroase tipuri de prize, care mai de care mai performante, care sa ajute si ele la utilizarea eficienta a energiei electrice.

Prizele pot alimenta la randul lor prelungitoare cu mai multe porturi, pentru situatia in care in acelasi prelungitor vor fi montati mai multi consumatori. Atentie insa, mai multi consumatori legati la o singura priza pot suprasolicita alimentarea, caz in care priza poate ceda.

In mod normal, la o suprasarcina sau la un scurtcircuit, siguranta tripolara ABB mentionata anterior ar trebui sa reactioneze, avand grija ca incidentul sa fie izolat si sa nu afecteze mai mult decat o face prin simpla lipsa de functionare a circuitului.

Intrerupatoarele sunt si ele accesorii de nelipsit in ceea ce priveste instalatia electrica din interiorul unei locuinte, deoarece aceste comutatoare ne ajuta sa folosim energia electrica in scopul iluminarii. Pentru ca lumina naturala este disponibila doar pentru o perioada limitata de timp, iluminatul artificial devine asadar necesar.

Intrerupatoarele pot fi de mai multe tipuri, simple, duble, cu martor de lumina, cap-cruce sau cap scara. Fiecare dintre acestea sunt menite sa faca lucruri diferite, chiar daca la baza au numitorul comun desemnat de inchiderea si deschiderea circuitului electric.

Spre exemplu, pentru cazul unui plus de confort, comutatoarele cap- scara sau cap-cruce sunt cele mai potrivite, deoarece ele permit deschiderea sau inchiderea sistemului chiar si de la puncte diferite de amplasare.

Sistemul electric al unei locuinte este asadar foarte important si este necesar sa il protejam prin instalarea unui tablou electric cu rol,de protectie. Fie ca alegi o siguranta tripolara ABB (sau mai multe) sau de orice al tip, este indicat sa nu uiti de un astfel de sistem.

Siguranta prin insasi numele ei ne ofera o parghie de care trebuie sa ne folosim zilnic, pentru a evita eventualele incidente ce pot deriva din utilizarea zilnica a sistemului de alimentare cu energie electrica.