Culorile intalnite pe rochiile traditionale se gasesc si pe ii

Sunt mai multe modele de rochii de zi traditionale si fiecare dintre ele au imprumutat culorile si modelele de pe ie.

Albastru este simbolul frumusetii si al vitalitatii. Violet  exprima increderea, rabdarea si durabilitatea pe cand negru semnifica eternitate si stabilitate. Elementele care pot fi observate pe bluzelr din Romania sunt modele simple cusute pe panza, dar simboluri magice, care au rolul de a aduce noroc amatorilor de bluza romaneasca, pentru a ii proteja de spiritele rele si, de asemenea de rau in general.

Simbolul solar este adesea brodat model pe bluze romanesti si are forma soarelui sau de floarea-soarelui. Este ancestral si este vazut ca drumul spre divinitate, caldura soarelui care da viata si bogatie, precum si bucla ciclica a vietii.

Simbolurile vegetale si florale sunt, de asemenea, populare si de multe ori gasesc pe bluza si, in general, ele exprima barbotarea natura si fertilitate. Copacul si ramurile sale simbolizeaza durabilitate, intelepciune si viata.

Frunzele  de vita de vie si ciorchinii brodati sunt relevanti pentru ocupatia oamenilor din zonele de deal. Aceste broderii sunt facute de obicei cu verde, mov si violet.

Frunzele verzi si florile colorate reprezinta prosperitate si ele sunt purtate cu bucurie de fetele din sat si femei adulte. Trifoiul cu patru foi este un model rar si inseamna sansa vietii si trandafirul, laleaua, crinul, floarea de cires sunt printre motivele preferate de pe bluzele romanesti pentru tineri.

In regiunea traditionala de munte iile au adesea elemente naturale specifice, cum ar fi conuri si ace de pin, in timp ce pe rochiile din regiunea de campie sau de platou, pot exista elemente care iau recolta.

Motivele geometrice sau stilizate imbogatesc, de asemenea, bluzele romanesti, cum ar fi romburi, patrate sau cercuri. Liniile drepte simbolizeaza calea cea buna in viata si ascensiunea sociala.

Cercurile se concentreaza pe ideea ciclicitatii vietii sau a divinitatii. Alte simboluri sunt carligele care se refera la sufletul omului, si care inseamna ca acesta este protejat de probleme.

Un teritoriu de o bogatie spirituala impresionanta a facut ca femeile din Bucovina sa realizeze bluze traditionale folosind motive florale, cum ar fi spicul de grau, simbolul soarelui, crucea. Spicul de grau este simbolul vietii, renasterea si abundenta care pot influenta cu adevarat starea de spirit a omului.

Frunza verde este simbolul general al imparatiei verzi care anunta fericirea si prosperitatea. Crucea reprezinta arborele vietii deoarece ofera o imagine stilizata a lumii a trei dimensiuni: lungime, latime si inaltime, precum si simbolul religios al sfintei treimi.

In Bucovina este realizata o camasa traditionala impodobita cu modele florale si geometrice care califica frumusetea peisajului, diversitatea si culoarea atat de specifice acestor zone.

Fiecare zona din Bucovina are propriile sale caracteristici climatice drept pentru care si motivele legate de clima sunt diferite. Din punct de vedere tematic, motivele ornamentale care formeaza structura decorativa a bluzei romanesti sunt motive abstracte sau concrete inspirate de natura.

Acestea se gasesc si pe rochiile traditionale si sunt absolut superbe. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi linkul si vei gasi cele mai frumoase rochii.