Ce este hematologia si cu ce te poate ajuta medicul hematolog?

In fiecare an oamenii isi fac analizele recomandate de medic, inclusiv cele ce tin de sange. A merge regulat la medic inseamna a avea sub control modificarile ce se petrec in organism si a fi indrumat in legatura cu actiunile pe care trebuie sa le faci pentru a avea o sanatate cat mai buna.

Exista posibilitatea de a face un control anual periodic sau de a veni la medic special pentru o anumita problema. Indiferent de situatie, de cele mai multe ori sunt recomandate unele dintre cele mai importante investigatii medicale, numite analize de sange.

Ce este hematologia?

Hematologia este una dintre ramurile medicinei. Ea este construita pentru a se ocupa de studiul, de tratamentul si desigur de diagnosticul tuturor afectiunilor ce implica sangele si organele hematopoietice.

Asadar, aici sunt incluse splina, ficatul, ganglionii limfatici si maduva rosie osoasa. Bolile sangvine afecteaza atat producerea sangelui, cat si a componentelui acestuia. Acestea sunt hematiile, trombocitele, leucocitele, proteinele sangvine, hemoglobina, etc.

Toate acestea si nu numai, sunt investigate in analize de laborator specifice si sunt interpretate de medicul specialist.

Cu ce te poate ajuta medicul specialist hematolog?

Specialitatea hematologului este desigur investigarea sangelui, componentelor lui si a bunei functionari a organismului in functie de aceste elemente. El trateaza si diagnosticheaza toate bolile de sange existente. Uneori pentru a diagnostica sau trata sunt efectuate si actiuni speciale precum punctiile medulare si biopsiile osteomedulare.

Ce boli se pot descoperi?

Una dintre incadrarile specifice ale bolilor hematologice sunt bolile maligne si bolile benigne. Astfel incat bolile maligne sunt de cele mai multe ori cu un inceput brusc, intens, cu o dezvoltare rapida si violenta, cu un final de multe ori tragic in situatia in care nu a fost depistat la timp.

Astfel de situatie poate sa fie leucemia acuta. Alte boli maligne sunt limfoamele maligne care au ca semn distinctiv important cresterea ganglionilor. Altele pot sa fie :Alfa Talasemia sau Anemia Fanconi, etc.

Bolile benigne sunt si ele multiple si aici se iau in calcul eritrocitele, care sunt celulele rosii ale sangelui, leucocitele care sunt celulele albe ale sangelui si trombocitele.

Trombocitele au rol in coagularea sangvina. Eritrocitele transporta oxigenul si dioxidul de carbon, iar leucocitele se ocupa cu imunitatea organismului. Fiecare dintre acestea este investigata prin metode specifice si se interpreteaza de catre medicul hematolog in functie de parametrii determinati.

De ce este importanta vizita la medic?

Orice medic are rolul sau bine determinat. Se intampla uneori sa existe dezechilibre in organism si sa nu se stie cauza. Un medic bun poate sa ajute sistemul corpului uman sa functioneze bine cu ajutorul unor mici ajustari. Sangele este un lichid vital, care este bine sa fie studiat in permanenta pentru a vedea dezechilibrele din corp.

Pentru hematologie Targu Mures se poate vizita site-ul Policlinicii Carit-San Medical pentru a studia oferta de investigatii si interpretari ale medicilor de inalta specializare. Uneori vizita la medic poate salva o viata. Unele simptome se dezvolta rapid si omul poate sa fie ajutat.