Ce trebuie sa stii despre Zinc

Zincul este un nutrient care joaca multe roluri vitale in corp.

Deoarece corpul nu produce in mod natural zinc, trebuie sa il obtineti prin alimente sau suplimente.

Zincul este considerat un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul nu il poate produce sau depozita. Din acest motiv, trebuie sa obtineti o aprovizionare constanta prin dieta.

Zincul este necesar pentru numeroase procese din corpul dvs., inclusiv:

  • Expresia genelor
  • Reactii enzimatice
  • Functie imunitara
  • Sinteza proteinei
  • Sinteza ADN-ului
  • Vindecarea ranilor
  • Crestere si dezvoltare

Zincul se gaseste in mod natural intr-o mare varietate de alimente vegetale si animale. Alimentele care nu contin in mod natural acest mineral, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, snack-barurile si faina de copt, sunt adesea imbogatite cu forme sintetice de zinc. Puteti lua, de asemenea, suplimente de zinc sau suplimente multi-nutritive care furnizeaza zinc, cum este Tribulus Terrestris si Zinc 30cps de la Farmaclass.

Rolul zincului in corp

Zincul este un mineral vital pe care corpul il foloseste in nenumarate moduri. De fapt, zincul este al doilea cel mai abundent mineral din corpul tau – dupa fier – si este prezent in fiecare celula.

Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care ajuta la metabolism, digestie, functia nervoasa si multe alte procese. In plus, este esential pentru dezvoltarea si functionarea celulelor imune. Acest mineral este, de asemenea, fundamental pentru sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si productia de proteine.

Mai mult decat atat, cresterea si dezvoltarea corpului se bazeaza pe zinc, datorita rolului sau in cresterea si divizarea celulelor.

Zincul este de asemenea necesar pentru simturile gustului si mirosului tau. Deoarece una dintre enzimele cruciale pentru gustul si mirosul corespunzator depinde de acest nutrient, o deficienta de zinc va poate reduce capacitatea de a degusta sau de a mirosi.

Beneficii pentru sanatate

Cercetarile arata ca zincul are numeroase beneficii pentru sanatate. Imbunatateste sistemul imunitar, iar o deficienta poate duce la un raspuns imun slabit. Suplimentele de zinc stimuleaza celulele imune particulare si reduc stresul oxidativ.

De exemplu, studiile au demonstrat ca 80-92 mg pe zi de zinc pot reduce durata racelii cu pana la 33%. In plus, suplimentele de zinc, cu sunt Tribulus, reduc semnificativ riscul de infectii si promoveaza raspunsul imun la adultii in varsta.

Accelereaza vindecarea ranilor – zincul este frecvent utilizat in spitale ca tratament pentru arsuri, anumite ulcere si alte leziuni ale pielii.

Deoarece acest mineral joaca roluri critice in sinteza de colagen, functia imunitara si raspunsul inflamator, este necesar pentru o vindecare adecvata.

Poate reduce riscul anumitor boli legate de varsta, cum ar fi pneumonia, infectia si degenerarea maculara. Zincul poate ameliora stresul oxidativ si poate imbunatati raspunsul imun prin stimularea activitatii celulelor.

Poate ajuta la tratarea acneei Acneea este o boala comuna a pielii care este estimata sa afecteze pana la 9,4% din populatia globala. Acneea este determinata de obstructia glandelor producatoare de ulei, de bacterii si inflamatii.

Studiile sugereaza ca atat tratamente topice, cat si orale cu zinc pot trata in mod eficient acneea prin reducerea inflamatiei, inhibarea cresterii bacteriilor P. acnes si suprimarea activitatii glandelor uleioase

Concluzii

– Zincul este necesar pentru sinteza ADN-ului, functia imunitara, metabolismul si cresterea.

– Poate reduce inflamatia si riscul de boli legate de varsta.

– Majoritatea oamenilor isi asigura doza de 11 mg pentru barbati si 8 mg pentru femei prin dieta, dar adultii mai in varsta si persoanele cu boli care inhiba absorbtia zincului, au nevie de suplimente.