Cancerul de san este forma cea mai frecventa de cancer intalnita la femei. Statisticile arata ca 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de san, numarul cazurilor intalnite fiind tot mai mare.
Exista mai multe tipuri de cancer mamar, ele fiind clasificate in functie de localizare, agresivitate, marime si alti factori printre care si modul in care raspund la anumiti hormoni.
Dieta si cancerul mamar
Deoarece rolul dietei in ameliorarea cancerului nu este pe depin elucidat, sfaturile nutritionistilor se bazeaza pe ceea ce se cunoaste in general despre prevenirea cancerului de orice fel.
Recomandarile incurajeaza pacientii sa adopte o dieta bazata pe legume, fructe, cereale integrale si leguminoase, scazand consumul de alcool si grasimi saturate. Aceste linii directoare nu sunt specifice tipului de cancer, si sunt generale.
Adauga fructe si legume in alimentatia ta
Fibrele, antioxidantii si alti fitonutrienti din fructe si legume au potentialul de a reduce cresterea tumorilor canceroase in general. Totusi, in ceea ce priveste cancerul de san, studiile nu au fost concludente. Nu exista dovezi clare care sa sustina faptul ca o dieta bogata in aceste alimente ar ameliora si reduce rata recurentei cancerului de san.
Totusi, un studiu efectuat pe cca 94.000 de femei aflate in postmenopauza, cu un istoric de cancer mamar in stadiu incipient si care au avut in alimentatie un aport mai mare de fructe si legume bogate in caretonoizi (frunze verzi, morcovi, cartofi dulci, nectarine, etc) au inregistrat o recidiva mai mica a cancerului de san.
Un alt studiu realizat pe 1.500 de femei cu cancer mamar in stadiu incipient care au mancat zilnic cel putin 5 portii de legume si fructe si au facut exercitii fizice 30 de minute pe zi, si-au redus la jumatate riscul de deces pe o perioada de 10 ani.
In consecinta, femeile cu cancer la san sunt incurajate sa includa in alimentatia lor cat mai multe legume si fructe colorate.
Optati pentru cerealele integrale
Totodata, femeile cu cancer la san sunt sfatuite sa adauge mai multe fibre in alimentatie. Astfel, ele ar trebui sa consume orez brun, fulgi de ovaz sau paine integrala in loc de alternativele rafinate care au mai putine fibre. La fel de benefice sunt lintea, mazarea neagra sau fasolea, acestea putand influenta si reduce riscul de cancer sau rata de recurenta.
De asemenea, s-a demonstrat ca o dieta bogata in fibre reduce nivelul de estrogen din sange, scade riscul obezitatii si inflamatiile, toate acestea fiind factori care favorizeaza dezvoltarea cancerului de san.
Alege grasimile sanatoase
Indrumarile privind prevenirea si tratarea cancerului recomanda in mod obisnuit o dieta cu continut scazut de grasimi, chiar daca rezultatele cercetarilor in acest sens nu au fost concludente.
Totusi, medicii sfatuiesc supravietuitorii cancerului de san sa reduca grasimile saturate si sa adauge grasimile omega-3, ceea ce se poate realiza prin inlocuirea proteinei animale cu proteina vegetala (nuci, semnite, soia, etc.)
Totodata se recomanda renuntarea la carnea grasa si adoptarea carnii slabe (peste si pasari de curte).
De asemenea, se poate adopta laptele cu continut scazut de grasimi, iaurtul, branza, sau, si mai bine, variantele vegetale ale acestora (lapte de soia sau migdale si tofu).
Pentru un examen complet al sanilor poti face o programare la un cabinet ecografie mamara Cluj Medimages.