Ghid de plantare Aronia – Ingrasaminte, nutrienti, mulci si compost

Ingrasaminte si substante nutritive

Aplicarea ingrasamintelor potrivite la momentul potrivit poate creste productia si randamentul. Pentru a determina tipul si cantitatea de fertilizare, trebuie sa se utilizeze sfaturi profesionale.

Pentru a promova cresterea radacinilor in pamant autohton, imprastiati ingrasamantul intr-o banda larga, in forma circulara, in jurul plantei, pe fiecare parte a marginii liniei de picurare si udati-o bine.

La unele ferme ingrasamantul este utilizat pentru plantele cultivate in camp. Acesta este un ingrasamant granular cu eliberare lenta. Aveti grija cu fertilizarea plantelor, deoarece supra-fertilizarea poate ucide plantele.

Daca utilizati un ingrasamant solubil in apa: Amestecati conform instructiunilor de pe recipient si cand aplicati udati frunzele si scurgeti solul.

Unii folosesc un ingrasamant cu emulsie pe care il pulverizeaza lunar pe frunze. O alta alternativa este sa folositi un ceai compost aerat obtinut din viermi. Acest ceai compost aerat este plin de microorganisme benefice care ajuta solul sa puna mai multe minerale la dispozitia plantei.

Ceaiul de compost ajuta sa faca plantele rezistente la daunatoare. In solurile argiloase, ceaiul de compost aerat ajuta la imbunatatirea drenarii si aeratiei, precum si a nutritiei.

Plantele dvs. vor trebui sa beneficieze, de asemenea, de stropirea frunzelor. Pulverizarea frunzelor plantelor cu ceai de compost ajuta rapid planta si intr-o mare masura.

Un bun semn al cantitatilor suficiente de nutrienti este culoarea verde inchis a frunzelor mari, densitatea lor pe lastari si o crestere semnificativa a arbustului.

Mulci – Folositi-l din urmatoarele motive.

  • Ajuta la retinerea apei
  • Ofera hrana pentru plante
  • Modereaza temperaturile solului si protejeaza radacinile de stresurile de temperatura ridicata si scazuta
  • Protejeaza impotriva infloririi premature (asigurarea inghetului)
  • Suprima buruienile
  • Ajuta la prevenirea eroziunii cauzate de ploaie si vant.

Mulci-ul reduce evaporarea si asigura mai putin stres asupra plantelor in caldura verii. Mulci-ul sta la aproximativ 4 centimetri distanta de tulpinile plantelor, astfel incat rozatoarele nu vor mesteca tulpinile plantelor.

Buruienile sunt una dintre problemele majore cu care trebuie sa se confrunte un cultivator. Aronia matura este oarecum toleranta pentru buruieni si nu este sufocata la fel de usor de buruieni ca si alte plante dupa ce a fost stabilita.

Acest lucru se datoreaza faptului ca are o radacina buna si o tendinta care produce mai multi lastari care sa o ajute sa formeze un gard viu.

Radacina plantei in 3 sau 4 ani devine mai toleranta la conditiile uscate din vara si poate concura cu buruienile pentru apa si hranire. Produce, de asemenea noi lastari. Plantele tind sa creasca de-a lungul timpului.

Mulci / Compost

Oferiti culturilor un impuls suplimentar aplicand material intre randurile de culturi in crestere, folosind frunze sau alte mulci de-a lungul arbustului de aronia in fiecare toamna. Plantele cu mulci cresc mai repede decat plantele fara.

Puteti obtine mulci de frunze din colectia de frunze de toamna din orasul local.

Optiuni de material mulci: frunze de toamna, ace de pin si paie, butasi de iarba, compost, furaje de porumb, coaja rasa, aschii de lemn (mulciurile din lemn pot infometa plantele din cauza nevoii lor de azot in timp ce se descompun).