Cum trebuie ingrijiti porumbeii?

Intretinerea porumbeilor nu este atat de grea pe cat ar parea. Trebuie asigurate conditiile necesare minime pentru ca porumbeii sa creasca si sa se dezvolte normal. Nu sunt niste vietuitoare pretentioase, nu necesita afectiune, e nevoie doar de hrana, apa si caldura pentru ca acestia sa ajunga in pragul de reproducere, lucru considerat un obiectiv pentru orice crescator de porumbei.

In acest articol vom discuta despre conditiile minime si obiectele necesare ale ingrijirii si intretinerii optime ale porumbeilor. Aici o sa ma refer, dupa cum am mentionat putin mai sus in introducere, la hrana, apa si alte suplimente, vitamine porumbei pe care urmeaza sa le precizez:

  1. Hrana porumbeilor
  • Tipuri de hrana – exista pe piata o multitudine de tipuri de mancare pentru porumbei: mancare standard, mancare amestecata cu diferite tipuri de granule, mancare cu mazare, mancare cu porumb, mancare cu orz, mancare cu mei si lista continua. Hrana se alege si in functie de rasa porumbeilor, de varsta acestora sau chiar si de sezonul actual.
  • Igiena hranirii – iti recomand sa folosesti anumite recipiente pentru hrana porumbeilor pentru a pastra igiena acestora in conditii optime. De ce? Deoarece boabele cazute pe jos produc dezordine si la randul lor medii potrivite pentru dezvoltare de bacterii. Exista gratare in care cad boabele, iar porumbeii nu le mai pot lua, iar tu poti usor sa le cureti cat de frecvent se poate.
  • Alte specificatii: Hranitoarele reprezinta un atu deoarece alimentati clasic pot sa faca mofturi asemenea unui copilas la diversificare. Daca folosesti un asemenea dispozitiv vei observa ca daca amesteci mancarea, tipurile de boabe sau chiar diferite medicamente, vor lua de acolo orice fara sa mai observe ca ceva nu le place.
  1. Adapatoarele

Porumbeii isi asigura singuri necesarul de lichide. Dar acestia trebuie sa aiba in permanenta apa in adapatoare. Te sfatuiesc sa folosesti doua adapatoare si sa le folosesti alternativ intr-o saptamana una, in urmatoarea pe cealalta. Apa din recipiente necesita schimbata odata pe zi in majoritatea anotimpurilor. In perioada de iarna iti recomand sa schimb mai des daca observi ca aceasta are temperatura prea ridicata si prezinta risc sa cloceasca.

Alte specificatii: Se recomanda folosirea a doua adapatoare pentru a se evita riscul ca bacteriile sau microbii sa se dezvolte, datorita mediului cu umiditate crescuta.

  1. Medicamente porumbei – unele medicamente trebuie administratate la o anumita perioada de timp, fie anual, fie lunar sau chiar in situatii speciale in care spre exemplu trebuie tratati de o anumita afectiune. Periodic se fac si vaccinari.
  2. Suplimente porumbei – in cazul suplimentelor, spectrul de actiune este mai larg, lunar sau in functie de anotimp suplimentele pot fi preluate de catre porumbei prin intermediul apei pe care acestia o beau.
  3. Vitamine porumbei – vitaminizarea porumbeilor se face pe un interval scurt de timp, de aproximativ doua sau trei zile consecutive. La fel ca si in cazul suplimentelor pot fi administrate prin punerea acestora in adapatoarele din custile porumbeilor.

Pentru mai multe detalii despre vitamine porumbei si modul de administrare  iti recomand sa accesezi site-ul produsecolumbofile.ro.