Ce este fotografia boudoir?

In Romania, fotografia boudoir a aparut relativ tarziu, in timp ce in Statele Unite ale Americii de exemplu sau in Anglia, acest tip de fotografie este cunoscut si pus in aplicare de prin anii 1980.

In timp ce strainii considera ca fotografia boudoir este una distinctiva si bine identificata, in tara noastra inca nu este foarte clar ce este acest tip de fotografie.

Pe de o parte, fotografiile de genul care pot fi vazute si pe site-ul www.andreescugabriel.ro intriga, atrag atentia si fascineaza, in timp ce pe alta parte sunt putin infricosatoare, creaza disconfort si jena, pentru ca aceste fotografii sunt asociate cu ceva indraznet, lasciv si provocator.

Multi confunda fotografia boudoir cu glamour, sau cu nudul. Pentru un ochi fara experienta, aceste genuri pot parea identice intre ele, dar adevarul este ca diferenta exista si se vede.

Protagonistele sedintelor foto boudoir nu sunt (sau cel putin n-ar trebui sa fie) profesioniste, ci femei obisnuite care doresc sa-si celebreze feminitatea prin descoperirea corpului lor, dupa cum este necesar. Astfel, aceste tipuri de fotografii nu sunt menite sa fie afisate publicului, ci mai degraba sa fie pazite cu gelozie in sfera privata.

Fotografiile de boudoir sunt pline de senzualitate, clasa si eleganta, atmosfera care transpare din imagini este fireasca si atemporala, dimpotriva, de exemplu, glamour, care in schimb pare sa concentreze totul pe sexualitatea agresiva si exasperata a modelelor, care trebuie sa fie cat mai mult posibil cat mai sexy si fascinant pentru a incanta publicul masculin (cu scopul exclusiv de a creste vanzarile revistei sau produsului pe care il fac publicitate).

Fotografia budoir urmareste sa consolideze corpul feminin si nu se teme de puterea de a prezenta chiar si mici defecte pe care fiecare femeie le poseda. Nu exista nici o judecata, nu exista canoane de frumusete imposibil de satisfacut, ci doar intentia de a intelege adevarata natura a protagonistei si de a o face sa se simta frumoasa, exact asa cum este.

Originile fotografiei boudoir

Boudoir este un cuvant francez care inseamna „camera privata”, identificata in mod obisnuit cu un dressing legat de dormitorul sau baia unei doamne.

Suntem in Franta secolului al XVIII-lea, Epoca Iluminarii tocmai a inceput: in acest context al fermentului intelectual, doamnele burgheze franceze deschid usile camerelor lor pentru exponentii aristocratiei vremii pentru a vorbi despre evenimente actuale, politica si arta.

Dupa secole petrecute in umbra, femeile incep in sfarsit sa-si castige locul in societate. Sunt educate, cultivate si fascinante, caracteristici care nu pot fi lasate neatinse.

Cu toate acestea, in afara saloanelor literare, viata continua ca de obicei. Rolul femeilor este, de fapt, limitat la cel al sotului / sotiei, caruia i se refuza dreptul de a participa la viata sociala. Ori de cate ori sotul primeste oaspetii si se pregateste sa vorbeasca despre politica si sa lucreze cu ei, femeia nu poate face altceva decat sa se retraga in boudoir-ul ei.

In curand, insa, acea camera privata se transforma intr-o camera de sedere rezervata doar doamnelor care incearca, in felul lor, sa-si afirme identitatea. Boudoir-ul devine un teatru al confidentelor si al discutiilor despre aventuri: este un loc intim, ascuns de ochii indurerati.

Este firesc ca un astfel de loc sa devina ideal pentru fotografia de boudoir care ia nastere. De fapt, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea au inceput sa se raspandeasca primele dagueroteotipuri, mai ieftine si mai practice decat picturile clasice in ulei ale vremii.

Doamnele sunt din ce in ce mai constiente de farmecul lor si de efectul pe care il au asupra barbatilor, atat de mult incat preiau controlul asupra vietii lor si devin un simbol al feminitatii si al sensualitatii rafinate.

Imaginile devin cadoul perfect care trebuie dat iubitilor si prientenilor apropiati, dar si un stimulent pentru a atrage atentia sotilor prea distrati. Astfel, femeia isi reapropie identitatea si feminitatea, sarbatorind-o prin fotografii romantice si amuzante pentru a fi admirata in particular.

Sensualitate, eleganta si rafinament

Orice femeie poate deveni protagonista unui serviciu de fotografie boudoir. Nu trebuie sa fie un super model cu un corp de invidiat sau o piele perfecta, intr-adevar: scopul este sa-si elibereze feminitatea de lanturile autocriticii intr-un context elegant, senzual, dar in acelasi timp relaxat.

Multe femei ascund in sine milioane de frici si nesigurante legate de aspectul fizic, stima de sine, nu se simt niciodata suficient. Boudoir, in acest sens, actioneaza ca un fel de terapie: aceasta este o calatorie in interiorul lor, in scopul de a invata sa accepte propriul lor corp, cu punctele forte si punctele slabe.

A fi capabil sa intelegi frumusetea externa este primul pas pentru a gasi-o si pe cea interioara, pierduta intre indoieli si paranoia si pentru a imbunatati relatia cu sine.

Boudoir-ul este razbunarea femeilor care nu mai au sentimente de frica, nici de sine si nici de judecata altora. Este o stare de spirit facuta din libertate, incredere in sine si zambete sincere, care provin din cele mai intunecate si adanci colturi ale sufletului.