Exista numerosi factori in procesarea alimentelor pe care intreprinderile trebuie sa le ia in considerare atunci cand asigura siguranta alimentelor pentru consumatori.
Respectarea standardelor si reglementarilor necesare in materie de siguranta alimentara poate ajuta la prevenirea focarelor de boli transmise de alimente, precum Salmonella, E. coli si Campylobacter.
In urmatoarele randuri vom prezenta cateva domenii critice de concentrare care va vor ajuta sa va asigurati ca securitatea alimentara este aplicata afacerii dvs. Tinand cont de cele discutate in randurile urmatoare, va veti asigura de faptul ca alimentele vor fi in siguranta, si nu veti avea de suportat pierderi financiare.
- Controlul daunatorilor
Controlul daunatorilor joaca un rol important in siguranta alimentelor. Insectele dificile, cum ar fi gandacii si mustele, pot raspandi boli transmise prin contaminarea alimentelor in orice stadiu de productie.
Rozatoarele raspandesc, de asemenea, boli, precum si producand daune cladirilor, instalatiilor si utilajelor. Insectele care se regasesc in spatiile in care produsele sunt depozitate, pot deteriora si contamina alimentele in timpul transportului si depozitarii.
Investitia in monitorizarea si detectarea controlului daunatorilor poate ajuta la prevenirea intrarii daunatorilor intr-o unitate de procesare a alimentelor, ajutand la respectarea sigurantei alimentare.
Pentru a va asigura de faptul ca tineti daunatorii sub control, puteti accesa https://www.3d-deratizarecompleta.ro/servicii/dezinsectie-birouri-case-restaurante. Luand legatura cu specialistii in servicii de deratizare, dezinsectie si dezinfectie, nu va mai trebui sa va faceti griji, pentru ca acestia le vor veni de hac daunatorilor, indiferent ca discutam despre rozatoare sau insecte.
- Programe de curatare
Stabiliti programe de curatare si dezinfectare pentru a asigura respectarea standardelor corecte de igiena si pentru a reduce riscul de aparitie a unei boli transmise de alimente.
Acestea includ curatarea si dezinfectarea zonelor de preparare a alimentelor, precum si utilajele si ustensilele utilizate in cadrul ciclului de procesare a alimentelor pentru a elimina microorganismele care provoaca intoxicatii alimentare.
Aderarea la procesele corecte de curatare va reduce, de asemenea, riscul de daunatori, precum rozatoare, muste si gandaci in zonele de preparare si prelucrare a alimentelor, prin eliminarea surselor potentiale de hrana si a locurilor de reproducere a insectelor.
- Gestionarea deseurilor
Daca se acumuleaza deseuri alimentare, acesta poate atrage daunatori in zonele in care sunt depozitate deseuri alimentare, ceea ce duce la posibilitatea infestarilor daunatorilor, ceea ce reprezinta un risc pentru siguranta alimentelor.
Acest lucru poate fi prevenit prin furnizarea de containere adecvate; zone de depozitare adecvate, sigure si de stabilire a procedurilor adecvate pentru eliminarea deseurilor in mod regulat.
Prin asigurarea faptului ca toate aceste proceduri sunt puse in aplicare cu succes, procesatorii de alimente pot contribui la imbunatatirea respectarii sigurantei alimentare prin reducerea riscului de infestare a daunatorilor, precum si a contaminarii.
- Intretinere
Stabilirea de masuri proactive de intretinere pentru spatii si utilaje de prelucrare a alimentelor pentru a se asigura ca functioneaza fara probleme si in mod corespunzator si pentru a asigura productia de alimente sigure, este o alta masura care poate fi luata.
Acest aspect este foarte important, in conditiile in care daunatorii, cum ar fi sobolanii si soarecii, pot afecta modul in care functioneaza masinile, rozand cablurile de alimentare si contaminand componentele care au contact direct cu produsele.
- Igiena personala
Instalarea instalatiilor corecte pentru ca personalul sa se asigure ca este respectata igiena personala corespunzatoare contribuie la indeplinirea cerintelor de siguranta alimentara.
Bacteriile pot fi raspandite cu usurinta prin contaminarea biologica si fizica. Acest lucru poate spori sansele ca alimentele cu risc ridicat de a transporta boli, sa fie transmise de alimente. Tocmai de aceea, sunt necesare unele masuri:
- Spalarea mainilor – asigurati-va ca tehnicile eficiente de spalare a mainilor sunt urmate’
- Minimizati contactul mainilor cu alimentele – incercati sa minimalizati contactul direct al mainilor cu alimentele crude, folosind ustensile adecvate si folosind in siguranta manusi de unica folosinta;
- Curatenie personala – se acopera parul; nu se tuseste peste alimente; se acopera taieturi si plagi ale degetelor; si nu se poarta bijuterii;
- Purtati imbracaminte de protectie – purtati imbracaminte de protectie curata adecvata si manevrati corespunzator pentru a preveni contaminarea incrucisata;
- Excludeti personalul bolnav – personalul trebuie sa raporteze bolile; se exclude personalul cu varsaturi sau diaree.
- Igiena mediului
Instalatiile de procesare a alimentelor se bazeaza pe utilizarea substantelor chimice potential periculoase pentru salubritate si combaterea daunatorilor. Datorita acestei atentii trebuie aplicata reducerea riscului de contaminare accidentala a mediului in timpul ciclului de procesare a alimentelor.
Practicile de siguranta alimentara este necesar sa fie aplicate pentru a asigura ca substantele chimice stocate si utilizate in spatiile de prelucrare a alimentelor nu contamina produsele alimentare in nicio etapa a productiei.
In plus, sunt dezvoltate noi solutii de combatere a daunatorilor care nu sunt toxice pentru a oferi o solutie mai verde problemelor de combatere a daunatorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante masuri, care daca sunt respectate, cu siguranta pot asigura siguranta alimentelor.