Ce sunt fungicidele?

Bolile reprezinta cu siguranta cea mai mare sursa de daune ale culturilor si plantelor care pot fi cauzate de o serie de organisme patogene (cauzatoare de boli) ale plantelor. Ciupercile sunt principala cauza a pierderilor de culturi la nivel mondial. Virusii, nematodele si bacteriile cauzeaza, de asemenea, boli ale plantelor.

Simptomele asemanatoare cu cele provocate de agenti patogeni pot fi cauzate de factori abiotici (nevii), cum ar fi deficienta de nutrienti si poluarea aerului si, de asemenea, insecte.

Fungicidele, erbicidele si insecticidele sunt toate pesticide, si utilizate in protectia plantelor. Un fungicid este un tip de pesticid specific, al carui rol este acela a controla boala fungica prin inhibarea sau uciderea specifica a ciupercii care provoaca boala. Nu toate bolile care sunt provocate de ciuperci pot fi controlate in mod adecvat de fungicide.

Acestea includ bolile vasculare Fusarium si Verticillium ofilire. Bolile cauzate de alte tipuri de organisme, tulburarile cauzate de factori abiotici si afectarea insectelor nu sunt controlate de fungicide.

Astfel, este esential sa se stabileasca mai intai cauza simptomelor inainte de aplicarea unui fungicid care poate fi achizitionat simplu si rapid, de pe https://www.esenzi.ro/pesticide-protectia-plantelor/fungicide.

Metode de aplicare

Fungicidele sunt aplicate sub forma de praf, granule, gaz si, cel mai frecvent, lichid. Acestea se aplica la:

(a) Seminte, bulbi, radacini de transplanturi si alte organe propagative. Aceste tratamente sunt de obicei facute de compania de seminte.

Unele tratamente trebuie efectuate de catre cultivator la fata locului in momentul plantarii. Scopul este de a ucide agentii patogeni care se afla pe materialul de plantare sau de a proteja planta tanara de agenti patogeni din sol.

(b) Solul trebuie sa fie in brazda la plantare, dupa plantare ca un sant de sol (inclusiv prin irigare prin picurare), fie ca un spray directionat in jurul bazei plantei.

(c) Frunzisul si alte parti supraterane ale plantelor cu ajutorul unui pulverizator.

(d) In interiorul copacilor prin injectie de trunchi.

(f) Produse recoltate, sub forma de scufundare sau pulverizare in ambalaj.

Fungicidele sunt utilizate ca un produs formulat constand intr-un ingredient activ plus ingrediente inerte care imbunatatesc performanta produsului.

Fungicidele sunt de obicei amestecate cu apa, apoi aplicate prin pulverizare. Echipamentele de aplicare variaza de la pulverizatoare mici si portabile, pana la unitati mari de pulverizare transportate de tractoare sau aeronave.

Cateva fungicide sunt aplicate sub forma de praf. Fungicidele pot fi de asemenea aplicate in sere sub forma de fum, ceata, sau aerosoli.

Acoperirea tuturor partilor plantei sensibile la boala este esentiala, deoarece foarte putine fungicide se pot deplasa adecvat in intreaga planta. Sunt facute continuu avansuri la duze si pulverizatoare pentru a imbunatati acoperirea.

Pentru multe boli, un control eficient necesita multiple aplicatii de fungicide, uneori la fel de frecvent ca odata la fiecare 5 zile.

Aplicatiile repetate sunt necesare pentru a proteja cresterea noua si pentru a inlocui fungicidul pierdut din planta prin descompunerea chimica, degradarea luminii UV si eroziunea de catre vant si apa.

Rolul in protectie al fungicidelor: preventiv sau curativ

Persoanele de contact sunt potrivite pentru utilizarea preventiva (profilactica), deoarece actioneaza prin actiune de contact pe suprafata plantei la care au fost aplicate. Aplicatiile repetate sunt necesare pentru a proteja noua crestere a plantei si pentru a inlocui materialul care a fost spalat de ploaie sau irigare sau degradat de factori de mediu, cum ar fi lumina soarelui.

Uneori, contactele sunt denumite produse „reziduale” deoarece fungicidul depus ramane pe suprafata plantei, ocazional ca rezidu vizibil, timp de cateva zile. Datorita capacitatii lor de a patrunde in plante, unele sistemice au activitate atat preventiva, cat si curativa (eradicanta sau retragatoare), afectand astfel agentul patogen dupa infectie.

Mod de actiune

Fungicidele ucid ciupercile prin deteriorarea membranelor celulare, prin inactivarea enzimelor sau proteinelor critice sau prin interferirea proceselor cheie precum productia de energie sau respiratia.

Altii au impact asupra cailor metabolice specifice, cum ar fi productia de steroli sau chitina. De exemplu, fungicidele cu fenilamida se leaga si inhiba functia ARN polimerazei in oomicete, in timp ce fungicidele benzimidazol inhiba formarea polimerilor beta tubulinei folositi de celule in timpul diviziunii nucleare.

Unele produse dezvoltate recent sunt unice prin faptul ca nu afecteaza in mod direct agentul patogen in sine. Multe dintre acestea obtin un raspuns de la planta gazda cunoscuta sub numele de „rezistenta dobandita sistemica” (SAR).

Indicatorii SAR imita practic semnale chimice la plante care activeaza mecanisme de aparare a plantelor, precum producerea de pereti celulari mai grosi si proteine ​​anti-fungice. Utilitatea inductorilor SAR a fost insa limitata pana in prezent, deoarece multi agenti patogeni sunt capabili sa supraalimenteze astfel de aparari.

Cunoasterea exacta a modului in care un fungicid afecteaza o ciuperca este utila pentru selectarea produselor. In primul rand, modul de actiune determina care ciuperci vor fi afectate de un fungicid si, astfel, ce boli pot fi controlate prin utilizarea fungicidului.

In al doilea rand, fungicidele cu diferite moduri de actiune sunt necesare intr-un program de gestionare a bolilor pentru a intarzia dezvoltarea rezistentei la fungicide.

Tipul de substanta chimica: anorganica sau organica.

De asemenea, fungicidele pot fi clasificate pe baza compozitiei lor chimice. Chimic, moleculele organice sunt cele care contin atomi de carbon in structura lor, in timp ce moleculele anorganice nu.

Multe dintre primele fungicide dezvoltate au fost compusi anorganici pe baza de sulf sau ioni metalici, cum ar fi cupru, staniu, cadmiu si mercur, care sunt toxici pentru ciuperci.

Cuprul si sulful sunt inca utilizate pe scara larga. Majoritatea altor fungicide folosite astazi sunt compusi organici si contin astfel carbon. Termenul „organic”, folosit aici, se bazeaza pe terminologia chimiei si difera de „organic” folosit pentru a descrie un sistem de agricultura care se straduieste sa fie holistic si sa sporeasca sanatatea agroecosistemului.