Ce trebuie sa stii despre standardul ISO 27001?

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este un organism global care colecteaza si gestioneaza diverse standarde pentru diferite discipline. In lumea de azi, cu atat de multe industrii care se bazeaza acum pe internet si retelele digitale, se pune tot mai mult accent pe portiunile tehnologice ale standardelor ISO.

In special, standardul ISO 27001 este proiectat sa functioneze ca cadru pentru sistemul de management al securitatii informatiilor (ISMS) al unei organizatii. Aceasta include toate politicile si procesele relevante pentru modul in care datele sunt controlate si utilizate.

ISO 27001 nu garanteaza instrumente, solutii sau metode specifice, ci functioneaza ca o lista de verificare a conformitatii. In acest articol, ne vom concentra in modul in care functioneaza certificarea ISO 27001 si de ce ar aduce valoare organizatiei tale.

Introducere la ISO 27001

ISO a lansat pentru prima data familia sa de standarde in 2005 si de atunci a facut actualizari periodice la diferitele politici. Pentru ISO 27001, cele mai recente modificari majore au fost introduse in 2013.

Proprietatea ISO 27001 este de fapt impartita intre ISO si Comisia Electrotehnica Internationala (IEC), care este un organism al organizatiei elvetiene care se concentreaza in principal pe sistemele electronice.

Scopul ISO 27001 este de a oferi un cadru de standarde pentru modul in care o organizatie moderna ar trebui sa-si gestioneze informatiile si datele.

Gestionarea riscurilor este o parte cheie a ISO 27001, asigurandu-se ca o companie sau non-profit intelege unde se afla punctele sale forte si punctele slabe. Maturitatea ISO este un semn al unei organizatii sigure, fiabile, care poate fi de incredere cu datele.

Companiile de toate dimensiunile trebuie sa recunoasca importanta securitatii cibernetice, dar simpla infiintare a unui grup de securitate IT in cadrul organizatiei nu este suficienta pentru a asigura integritatea datelor. Un ISMS este un instrument critic, in special pentru grupurile care sunt raspandite in mai multe locatii sau tari, deoarece acopera toate procesele end-to-end legate de securitate.

Un ISMS (sistem de gestionare a securitatii informatiilor) ar trebui sa existe ca un set viu de documentatie in cadrul unei organizatii in scopul gestionarii riscurilor. In urma cu decenii, companiile aveau sa tipareasca ISMS-ul si sa le distribuie angajatilor pentru constientizarea acestora.

Astazi, un ISMS ar trebui sa fie stocat online intr-o locatie sigura, de obicei un sistem de gestionare a cunostintelor. Angajatii trebuie sa se poata referi la ISMS in orice moment si sa fie avertizati atunci cand este implementata o modificare.

Cand solicitati certificarea ISO 27001, ISMS este principalul material de referinta utilizat pentru a determina nivelul de conformitate al organizatiei dumneavoastra.

ISO 27001 poate servi drept ghid pentru orice grup sau entitate care incearca sa-si imbunatateasca metodele sau politicile de securitate a informatiilor. Pentru acele organizatii care doresc sa fie cele mai bune in acest domeniu, certificarea ISO 27001 este obiectivul final.

Conformitatea deplina inseamna ca ISMS-ul dvs. a fost considerat ca urmand toate cele mai bune practici in domeniul securitatii cibernetice pentru a va proteja organizatia de amenintari precum ransomware.

In anumite industrii care gestioneaza clasificari de date foarte sensibile, inclusiv domenii medicale si financiare, certificarea ISO 27001 este o cerinta pentru furnizori si alte terte parti. Instrumente specifice pot ajuta la identificarea acestor seturi de date critice.

Dar indiferent de industria in care se afla afacerea dvs., aratarea certificarii ISO 27001 poate fi un castig imens. Mai exact, certificarea obtinuta dupa ce ati accesat certificareiso.ro/certificat-iso-27001, va dovedi clientilor, guvernelor si organismelor de reglementare ca organizatia dvs. este sigura si de incredere.

Acest lucru va va spori reputatia pe piata si va va ajuta sa evitati daune financiare sau penalitati din incalcare a datelor sau incidente de securitate.

Ce se intampla daca nu respectati ISO 27001? Daca organizatia dvs. a primit anterior o certificare, ati putea risca sa nu reusiti un viitor audit si sa pierdeti desemnarea certificarii. De asemenea, v-ar putea impiedica sa va operati afacerea in anumite zone geografice.

Securitatea informatiilor conexe si alte standarde

ISO / IEC 27002 ofera linii directoare pentru implementarea controalelor enumerate in ISO 27001. ISO 27001 specifica 114 controale care pot fi utilizate pentru a reduce riscurile de securitate, iar ISO 27002 poate fi destul de util, deoarece ofera detalii despre modul de implementare a acestor controale. ISO 27002 a fost denumit anterior ISO / IEC 17799 si a aparut din standardul britanic BS 7799-1.

ISO / IEC 27004 ofera linii directoare pentru masurarea securitatii informatiilor – se potriveste bine cu ISO 27001, deoarece explica modul de a determina daca ISMS si-a atins obiectivele.

ISO / IEC 27005 ofera linii directoare pentru gestionarea riscului de securitate a informatiilor. Este un supliment foarte bun la ISO 27001, deoarece ofera detalii despre modul de efectuare a evaluarii riscurilor si a tratamentului riscurilor, probabil cea mai dificila etapa a implementarii. ISO 27005 a aparut din standardul britanic BS 7799-3.

ISO 22301 defineste cerintele pentru sistemele de gestionare a continuitatii afacerii – se potriveste foarte bine cu ISO 27001, deoarece A.17 din ISO 27001 impune implementarea continuitatii activitatii; cu toate acestea, nu ofera prea multe detalii.

ISO 9001 defineste cerintele pentru sistemele de gestionare a calitatii – desi la prima vedere, managementul calitatii si managementul securitatii informatiilor nu au prea multe in comun, realitatea este ca aproximativ 25% din cerintele ISO 27001 si ISO 9001 sunt aceleasi: control document, auditul intern, revizuirea managementului, actiuni corective, stabilirea obiectivelor si gestionarea competentelor.

Aceasta inseamna ca, daca o companie a implementat ISO 9001, va avea o munca mult mai usoara punand in aplicare ISO 27001.