Delapidarea era o infracțiune încadrată la cele contra patrimoniului, conform vechiului Cod Penal. În prezent, conform Noului Cod Penal, infracțiunea de delapidare se încadrează la cele de serviciu. Acest lucru se datorează faptului că prin comiterea faptei se distruge relația socială de serviciu, iar ulterior se afectează patrimoniul.
Infracțiunea de delapidare este împărțită în 3 variante și anume: varianta tip, atenuată și agravată. În oricare dintre aceste situații te afli, ori vrei să faci o acuzație de delapidare, nevoia unui avocat este imediată. Cu ajutorul acestuia poți obține reducerea pedepsei, cât și alte aspecte pozitive pentru victime.
Varianta de delapidare tip presupune folosirea, traficarea sau însușirea unor valori, bani sau alte bunuri de către un funcționar public, ce le-a avut în gestiune sau administrare, pentru interesul său sau al altei persoane. Cea atenuată presupune realizarea faptelor de către o persoană, ori în legătură cu o persoană ce exercită însărcinarea permanentă sau temporară, a cărei naturi nu are importanță, serviciului persoanelor fizice sau juridice.
În vederea variantei agravate, delapidarea se referă la comiterea acelorași fapte, cât și producerea unor consecințe deosebit de grave, a căror prejudiciu depășește suma de 2.000.000 de lei. Între persoanele care au bunuri în gesiune și cele care le au în administrare este o diferență majoră.
Persoanele care au bunuri, valori sau bani în gestiune, au contact direct cu acestea, prin atribuțiile lor. Primirea, păstrarea și eliberarea acestora sunt efectuate direct de cel care le are în gestiune. De cealaltă parte, administrarea acestora se referă la contactul juridic, ce s-a concretizat în actele pe care le are. Delapidarea reprezintă o infracțiune și se pedepsește cu închisoare, paote fi comisă de una sau mai multe persoane, iar pedeapsa poate fi de la 2 la 7 ani, precum și interzicerea unor drepturi.
Ce trebuie să știi despre delapidare, înainte de a intenta un proces în instanță
Există situații în care foarte multe persoane sunt acuzate pe nedrept de delapidare, fapt pentru care cu siguranță este necesară prezența unui avocat. O persoană poate administra bunurile unei alteia, pe baza unei situații firești sau morale. În acest caz nu putem vorbi despre comiterea unei infracțiuni.
Altfel spus, părintele poate administra bunurile copilului sau un soț le poate administra pe cele ale celuilalt. Totodată, unele persoane au această obligație, de a adminsitra bunurile unor altora, precum executorul testamentar, administratorul unui imobil, tutorele și așa mai departe.
Comiterea infracțiunii de delapidare necesită ca autorul să fie pus în mod real în stăpânirea bunurilor, pentru a-și exercita dreptul de conservare și a administrare a bunurilor în cauză. Infracțiunea de delapidare are subiect de dublu calificat, unde se pot încadra doar funcționarii-gestionari sau funcționarii-administratori.
Programează-te la o consultație juridică!
Treci printr-o astfel de situație și ești la un pas de a primi pedeapsa cu închisoarea? Unul dintre avocații noștri te pot ajuta în astfel de cazuri! Poți apela la un avocat Bucuresti specializat în delapidare, programându-te la o consultație juridică.
Vei putea afla toate detaliile despre această infracțiune și vei primi sprijin legal pe tot parcursul procesului.